Saturday 19 July 2014

Korku Seansı (The Conjuring)

Özlem Öz
Altyazı (Korku Yıllığı 2013)

Testere’nin (Saw, 2004) yönetmeni Wan’ın yeni filmi Korku Seansı’nın gerçek olaylara dayandığı belirtilen hikâyesi, 1971 yılında Carolyn ve Roger Perron çiftinin beş çocuklarıyla birlikte hayallerindeki eve neşe içinde taşınmalarıyla başlıyor. Ama bu mutlu tablo, evde gizli bir bodrumun keşfedilmesi, gece 03:07’de duran saatler, saklambaç oyunundaki el çırpmalara katılan ‘misafirler’le gitgide tekinsizleşiyor. Ve Carolyn çareyi, kendilerini paranormal olayları araştırmaya adamış Ed ve Lorraine Warren çiftinin yardımına başvurmakta buluyor. Paranormal dedektiflerimiz, evde hissedilen serinlik, garip bir koku, kendi kendine açılan kapılar gibi ‘ipuçları’ ışığında evin kötü bir ruhun etkisi altında olduğunu hemen anlıyorlar. Önerileri, bir şeytan çıkarma ayini. Ama kilisenin böyle bir ayine ikna edilebilmesi için, dedektiflerimizin ‘delil’ toplamaları gerekiyor
ve bu amaçla evi 70’ler teknolojisi fotoğraf makineleri ve ses kayıt cihazlarıyla donatıyorlar. Ve evde olanlar nihayet aydınlığa kavuşuyor. 

Anlatının püf noktası, tekinsiz olaylardan kurtulmak için evden taşınmayı düşünen aileye dedektiflerimizin verdiği şu cevapta saklı:
“Bu faydasız olur, kötü ruh ailenizde.” Şeytan çıkarma çabalarının kritik bir aşamasında dedektiflerimiz, ‘iyi ile kötünün amansız savaşı’nda iyinin galip gelmesine yardımcı olmak için, kötü ruhun musallat olduğu aile ferdine ailenin mutlu günlerine ait bir fotoğrafı hatırlatıyorlar. Öte yandan adeta bir müzik kutusundaki aynaya bakar gibi, dedektif Lorraine de kendi evine ve ailesine bakmak zorunda kaldığında ise, ‘karanlıkta kalan’ bir an görünür gibi oluyor. Dedektiflerimizin önerisi, ‘başka evlere taşınarak kaçılamayan’ neyse onunla yüzleşmek ve bir nevi onu kabul ederek ‘kontrol altında tutmak’ olarak yorumlanabilir. Tıpkı dedektiflerin kendi evlerindeki oyuncak bebek Annabelle ve diğer lanetli objeleri bir odada kilitli tutmaları gibi.

Neredeyse tüm hayaletli ev klişelerini kullanan ve bunları şeytan çıkarma temalarıyla birleştiren Korku Seansı en çok, yarattığı atmosfer, şahane sinematografisi ve irkiltici sahneleriyle akılda kalıyor. Hatta, Warren’ların (filmin sonunda gönderme yapılan ünlü Amityville Dehşeti vakasına ek) başka maceralarını da çekseler de izlesek hissi bırakıyor, ki filmin gişe başarısının ardından yapımcıların tam da bunu planladıkları haber veriliyor.  

No comments: