Saturday 19 July 2014

Frankenweenie

Özlem Öz
Altyazı (Korku Yıllığı 2012)





Frankenweenie, Tim Burton’un Disney Stüdyoları’nda genç bir animatör ve ressam olarak çalışırken 1984’te çektiği aynı adlı kısa metraj filmin, uzun metraj olarak ve üç boyutlu animasyon formatında yeniden çevrimi. Disney yöneticileri kısa metraj Frankenweenie’yi çocuklar için fazla korkutucu bulmuş, gösterime sokmamakla yetinmeyip şirketin kaynaklarını israf ettiği gerekçesiyle Burton’u işten çıkarmışlar. Burton’un bu hayal kırıklığı sonrası başarı dolu kariyeri malum ve şimdi uzun metraj Frankenweenie’yi Disney “sunuyor”!

Muhtemelen Burton’un kendi çocukluğundan izler taşıyan Frankenweenie’nin kahramanı küçük Victor Frankenstein kendi kendine filmler çeken, korku filmlerine ve bilime meraklı, yalnız bir çocuk. Tek arkadaşı köpeği Sparky olan Victor’ın bu durumu, anne ve babasını endişelere gark ediyor. Çünkü o da diğer çocuklar gibi olsun istiyorlar, beyzbol maçlarına gitsin örneğin. Gidiyor Victor ama çok sevdiği köpeği Sparky’nin ölümüyle sonuçlanan feci bir kaza oluyor o gün. Yıkılmış bir halde hayatına devam etmeye çalışan Victor’ın okulda oldukça kafadar bir hocası var: Burton’un taptığı emektar korku sineması yıldızı Vincent Price görünümlü Mr. Rzykroski (bu karakterin, kasabalılara yaptığı “savunma” konuşması unutulmaz!). Mr. Rzykroski’nin verdiği bilim dersinde tartışılan bir fikirden esinlenen Victor’ın yüzü yeniden gülmeye başlıyor ve Sparky’yi hayata döndürmeyi denemeye kararlı bir şekilde eve dönüyor. Victor’un deneyi başarıyla sonuçlanıyor ama sırrının açığa çıkması da uzun sürmüyor ve okul arkadaşlarının onun izinden gitmesiyle ortalık Gamera’dan Gremlinlere korku filmi ikonları benzeri yaratıkların ve yarasa-kedi gibi Burton tuhaflıklarının cirit attığı gerçek bir panayıra dönüyor.

Frankenweenie, fantastik korku sinemasına bir selam olduğu gibi çocukluğun hayal dünyasına da bir güzelleme. Geneli ve finaliyle her düzeyde Frankenstein hikayesini olumlayan bu samimi film, belli ki Burton’un tam kalbinden “sevgi gözyaşları”yla geliyor. Çocukluk, kendini farklı hissetmek, hayallere ve bilime övgü temaları filmde eşsiz bir ahenkle birleşiyor. Tavan arasında yapılan deneylerde, hayvanlar mezarlığındaki sahnelerde gölgelerle, şimşeklerle muhteşem bir görsel estetik yakalanıyor. Çok sevilmiş ve kaybedilmiş olanı geri getirmeye çabalamanın hüznünü taşımak, bunda ısrar etmek; başkalarının tuhaf bakışlarına maruz kalmak ama yine de bildiğini yapmak, küçük Victor’ı Victor ve tabii Burton’u da Burton yapan özellikler.

No comments: